Jij bent nieuwsgierig,
leuk!

Welkom, in de wereld van de Beterbal

Duurzaam snacken? Dat kan! De beterbal, een Gronings concept, die het uiterste haalt uit zichzelf laat het zien. Beter en beter maken. Beter hè?! 

Lees het verhaal achter deze verantwoorde snack of luister naar Marco zijn verhaal in de video. Benieuwd? En wil je eens proeven? Dan moet je nog even geduld hebben…  

Play Video

Waarom is deze snack verantwoorder?

Laten we beginnen (en eindigen) met de ingrediënten. Maar liefst 31 ingrediënten telt de Beterbal. 31!!! Om ze allemaal toe te lichten kunnen we wel uren praten. Dat doen we vandaag niet.

De Beterbal is een product ontstaan vanuit de Graanrepubliek. Een coöperatie van boeren, makers en ondernemers die keihard gaan voor duurzame en inclusieve producten. Én smaakvolle producten. Marco Agema, te zien in de video, is verantwoordelijk voor het snackwerk. En de bitterbal mag natuurlijk niet ontbreken als oerhollandse snack. Maar de bitterbal kon duurzamer, smaakvoller en inclusiever. Dús ontstond de Beterbal. 

Voor de échte liefhebber

Goed, 31 ingrediënten, stuk voor stuk worden de keuzes afgewogen op deze 3 pijlers. Wil je ze allemaal lezen? De meest recente receptuur vind je hier.

Wist je bijvoorbeeld dat de textuur van oesterzwammen stevig en toch ook zacht is en dient als een goede vleesvervanger. Of dat knoflook goed is voor je immuunsysteem en zorgt voor een gezond cholesterolniveau. Zo is de klimaatbelasting van prei op zijn beurt weer heel laag, omdat het uit de volle grond komt en niet uit een kas. De kruidnagel en jeneverbes licht Marco toe in de eerder vertoonde video. Stuk voor stuk ingrediënten die circulair zijn, lage klimaatbelasting hebben, lokaal geteeld, voor smaak zorgen, maar ook voor de gezondheid van de mens. 

Welke ingrediënten er o.a. gebruikt worden? Hier een lijstje:

Hoe behouden we de beterbal op zijn voetstuk?

De Beterbal is zoals jij inmiddels wellicht al hebt begrepen met een reis/expeditie bezig. Dat gaat met horten en stoten daar wij met allerlei obstakels te maken hebben. Uiteraard de smaak, de koppeling naar maximaal duurzaam en als vanzelfsprekend een fundament bouwen dat tegen een stootje kan oftewel flexibel mee kan bewegen zonder dat het in de toekomst van zijn/haar sokkel valt!

Het verkopen van de Beterbal is in de afgelopen maanden langzaam maar zeker begonnen. Maar niet zoals je direct zou verwachten, volop in productie, maar mondjesmaat via de eigen cateringopdrachten. In de loop van de zomer mocht de Beterbal mee on tour met de jongens en meiden van Snackwerk op verschillende festivals met als klap op de vuurpijl Noorderzon.

De toekomst van de Beterbal

In de aankomende maanden zal de Beterbal via de eigen catering volop worden aangeboden, maar dan niet op openbare plekken. De eigen catering van de coöperatie de Graanrepubliek gebeurt op uitnodiging van allerlei organisaties zoals binnen het onderwijs, overheid en meerdere commerciële partijen.

Wel start een commerciële verkoop via het verkoopkanaal Cilinder in de Oosterstraat te Groningen. Vanuit de snackafdeling Snackwerk zal deze bitterbal in een Trio worden aangeboden met diverse sausjes erbij, maar niet voor november is de verwachting! In 2023 hopen wij dat de kinderziektes uit het systeem zijn gehaald en de Beterbal 2023 op veel meer plekken te koop zal zijn dan dat wij nu voor mogelijk houden. Waar en hoe zal in de aankomende maanden steeds heldere worden en via de nieuwsbrief van de coöperatie de Graanrepubliek worden gecommuniceerd en uiteraard via de diverse sociale mediakanalen.

Daarbij is het natuurlijk als vanzelfsprekend dat de Beterbal die jullie nu hebben mogen/gaan proeven volgend jaar op een aantal punten duurzaam verbeterd te zijn. Of dat altijd in houdt dat de kwaliteit op smaak of uitstraling erop vooruitgaat kan ik nu niet garanderen, maar in het kader van duurzaamheid voor de mens, dier en natuur uiteraard wel. Mocht het toch gebeuren dat wij onverhoopt “wenselijke” stappen te moeten terugdraaien, dan kunnen wij daar ook open en transparant in/over zijn, want wij claimen niet de lekkerste maar wel 1 van de meest duurzame bitterbal van Nederland te presenteren! 

"Wij claimen niet de lekkerste maar wel 1 van de meest duurzame bitterbal van Nederland te presenteren!"

Welke events ben jij bij?