Workshop productraden voor de circulaire economie

Maak kennis met een nieuwe manier van organiseren voor de circulaire economie. In deze workshop leer je hoe een lokale productraad voor kleding, woninginrichting, fietsen, tuinspullen, apparaten, etc. werkt. We beginnen met een mini-college over taakdemocratie en doen daarna een simulatie van een productraad voor een productsoort die we samen kiezen.

De gemeente Groningen telt bijna een kwart miljoen consumenten. Dat is ruim voldoende voor lokale samenwerking tussen consumenten, overheid en bedrijven voor circulaire economie. Want dan kun je krachten bundelen en met brede acties de circulariteit versnellen.

Een handige vorm hiervoor is een taakdemocratische productraad. Dat wil zeggen dat er vijf typen partijen, of ‘geledingen’ meedoen: de wetenschap, de burgers, de overheid, de bedrijven en de non-profit. Samen de hele maatschappij dus. In de productraad krijgen ze alle vijf evenveel stemrecht. Dat biedt veiligheid en geeft een solide basis voor samenwerking, voor taakverdeling bij acties en campagnes en voor de verdeling van kosten naar draagkracht.

 

De Workshop

In de simulatie gaan we een agenda bepalen met een stemsysteem en een campagnebrainstorm doen met een online canvas. Telefoon meenemen dus! Met de kennis die je opdoet kun je een werkstuk maken voor je studie, kun je een lokale consumentenbond beginnen (zoals een klussersbond, zie elders in de time table) of kun je, als je echt impact wilt, zelf een productraad beginnen.

 

Deelname aan deze workshop is gratis en aanmelden is niet nodig. Kom langs!

 


Info

  • Wanneer: vrijdag 10 feb. 2023
  • Tijd: 15:00 – 17:30 uur
  • Waar: Buurtcentrum Poortershoes @ Oosterweg 13, Groningen
  • Organisator: Noorden Duurzaam

Event Timeslots (1)

VR 10 FEB
-
Buurtcentrum Poortershoes @ Oosterweg 13, Groningen | 15.00 - 17.30
Sustainable Moments Sustainable Moments

JULLIE ZIJN 
TO GOOCK!

Wat hebben we genoten, dankjewel allemaal! Op naar de volgende Sustainable Moments!