Kleding huren: een voordelig en duurzaam alternatief!

Annika Schewitz vindt dat we wel wat kritischer mogen zijn in de aanschaf van kleding. Daarom richtte ze vorig jaar oktober ReStyle op, hét Fashion Rental Platform voor studenten en jonge professionals. 

“Ik ben ReStyle gestart als alternatief voor fast fashion. Je kunt tegenwoordig auto’s en fietsen huren, waarom dan geen kleding?”

Fast fashion: korte tijd voldoening!

Fast fashion is de grootste boosdoener in de mode-industrie. Het verwijst naar een consumptiecultuur waarin men vaak en veel goedkope kleding koopt en daar maar korte tijd plezier van beleeft. Naast het feit dat dit natuurlijk voor veel vervuiling en milieuschade zorgt, heeft dit ook veel mens- en dierenleed als gevolg. Ook Annika wil haar steentje bijdragen om fast fashion iets meer de kop in te drukken. “Als ik kijk naar mezelf en hoe ik jaren geleden kleding consumeerde, heb ik inmiddels enorme vooruitgang geboekt. Ik denk dat het wat fast fashion betreft voornamelijk belangrijk is om het bewustzijn te vergroten.”

Niet nieuw, wel veel plezier voor een ander

Als het gaat om kleding ruilen of huren in Groningen was er tot vorig jaar oktober nog maar weinig te vinden. De fast fashion vliegt je daarentegen wel om de oren en Annika was daar helemaal klaar mee. “Ik heb zelfs op Google gezocht naar geschikte alternatieven en ontdekte dat die er bijna niet waren. Via een ondernemerstraining in Groningen leerde ik hoe ik een idee om kon zetten in een bedrijfsplan en toen kwam ik op het idee om ReStyle leven in te blazen.”

Annika begon klein: “Eerst moest ik het vooral hebben van donaties, deze kleding werd bij mij ingeleverd door voornamelijk vrienden en leende ik weer uit aan andere vrienden. Het was mooi om te zien dat kleding die niet meer nieuw was toch met veel plezier door een ander weer gedragen kon worden.”

Inmiddels is ReStyle en haar online community gegroeid en onder de doelgroep een begrip in Groningen geworden. “Ik richt me vooral op de wat oudere studenten of de jonge professionals die net zijn begonnen met werken. Ik merk dat deze groep veel meer interesse toont in het aanpassen van hun manier van leven en de omgang met kleding. Misschien komt dat wel omdat ze zo lang in studentenhuizen hebben gewoond, haha!”

Hoe werkt re-style?

Hoe werkt het concept van ReStyle dan eigenlijk precies? “Via de website van ReStyle (www.restyle-rent.com) kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen, ”aldus Annika. “Voor 16 tot maximaal 42 euro per maand kunnen abonnementhouders online kleding bestellen en deze na een maand weer retourneren. Eenmalig een item huren is ook mogelijk. Hoe leuk is het om een “over the top” kledingstuk te kunnen huren voor een feestje of festival die je normaal niet in de winkel zou kopen omdat het je stijl eigenlijk niet echt is?”

De kledingstukken die bij ReStyle gehuurd worden zullen, om CO2 uitstoot te besparen, ook nog eens met de fiets bij je worden thuisbezorgd in Groningen en Leeuwarden.

Van huur naar koop; het mag!

Natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat een kledingstuk zo’n goede match blijkt te zijn dat de ‘huurder’ hem eigenlijk het liefst zou houden. Dat mag dan wel, zegt Annika. “Als zich een echt liefdesverhaal ontwikkelt tussen de huurder en het kledingstuk, dan zijn er altijd opties om het item aan te schaffen. Eigenlijk wel handig, dan heb je het item eerst een maandje kunnen uittesten.”

Ook op Instagram deelt Annika interessante tips met haar volgers. Zo deelt ze posts over de kwaliteit en milieuvriendelijkheid van bepaalde stoffen, ze laat zien hoe je je eigen wasmiddel kunt produceren en hoe je je kledingkast het beste kunt ordenen.

Binnenkort is ze van plan om met ReStyle verscheidene workshops te organiseren die zowel informatief als vermakelijk zijn.

Wanneer is het een succes?!

Als we Annika vragen naar haar verdere toekomstplannen, geeft ze aan dat ze meer duurzame merken aan de ReStyle collectie wil toevoegen. “Momenteel zijn er al enkele lokale of handgemaakte items te vinden in de collectie, dit zullen er in de toekomst meer worden’’. Daarnaast wil Annika mensen er echt van bewustmaken dat kleding huren een voordelig en duurzaam alternatief is. ‘’Als straks de vraag ‘Ga ik huren of kopen?’ als normaal wordt beschouwd, ben ik tevreden!”