Duurzaamheid en fashion combineren op een manier waar de positiviteit van afstraalt: Kuneke Jansma kan het als geen ander. Haar kledingbieb Parti Martini is in korte tijd een begrip geworden in Groningen. Bij Parti Martini staan lenen, delen en ruilen centraal. “Duurzaam omgaan met kleding gaat in kleine stapjes, begin bij jezelf!”
Voordat Parti Martini werd wat het nu is, liep Kuneke al een tijdje rond met het concept in haar hoofd: “Ik heb altijd vaste banen gehad en heb een gezin met jonge kinderen. Toen kwam corona in beeld en kreeg ik wat meer vrije tijd. Dit was mijn kans!”
Die kans heeft ze dan ook gepakt. Parti Martini kreeg een vorm en een naam.
“Als puber en student stond ik eigenlijk helemaal niet stil bij het begrip ‘fast fashion’ en hoe ik duurzaam met kleding om kon gaan, ”vertelt Kuneke. “Mijn ouders hebben me heel milieubewust opgevoed, maar de link met de mode-industrie legde ik toen gewoon nog niet.”
Wel was Kuneke al op jonge leeftijd heel geïnteresseerd in mode en alles wat daarmee van doen had. “Ik ben veel bezig met kleding, ik experimenteer er mee. Toen ik mij steeds bewuster werd van hoeveel vervuiling de mode-industrie met zich meebrengt, dwong ik mezelf om hier iets mee te gaan doen. Duurzaamheid en kleding combineren, maar niet op een saaie manier.”
Recentelijk werden haar ogen opnieuw geopend door een aflevering van het programma De Prijsknaller. In de eerste aflevering stond de kledingindustrie centraal, dit richtte zich voornamelijk op wat er gebeurt met de kleding die je in een kledingcontainer deponeert. Vaak komt deze kleding terecht in Afrika. “Ze zitten daar in de huidige tijd echter niet meer te wachten op onze westerse afdankertjes, dus deze kleding belandt in de vrije natuur. Ik wist voor een groot deel wel dat dit gebeurde, maar werd er toch weer meer bewust van gemaakt in combinatie met de indringende beelden die erbij te zien waren. Een kijktip dus, ”aldus Kuneke.
En hoe draagt Parti Martini dan bij aan het tegengaan van die vervuilende kledingindustrie en al haar problemen? “De mode-industrie en haar systeem zijn zo verziekt dat je er in je eentje niet heel veel tegen kunt beginnen. Wel kun je beginnen met jezelf bewuster maken van deze industrie. Begin met het stellen van vragen aan jezelf, zoals: koop ik dit kledingstuk nu omdat ik het echt nodig heb of omdat het gewoon lekker goedkoop is? Hoe meer mensen zich hier bewust van zijn, hoe beter. Parti Martini is een kledingbieb waarbij je eigenlijk gewoon lekker kunt shoppen, maar dan op een ethische manier. Het mooie is dat deze kledingstukken daarna niet achter in je kast belanden maar weer door kunnen naar een volgende drager.”
Toch vindt Kuneke dat ook zij niet alles perfect doet. “In de kledingbieb hangen bijvoorbeeld ook nog wat items van de H&M of een andere fast fashion keten. Natuurlijk zie je het liefst alleen maar duurzame merken. Maar om deze items alleen om die reden niet beschikbaar te stellen, zou toch ook weer zonde zijn?”
Waar ze dan wel weer heel trots op is, is haar “Locals Only” rekje. Dit rekje prijkt in de kledingbieb en bevat alleen kleding van lokale makers, zoals handgebreide tops of up-cycled kledingstukken. “Dat is echt mijn wall of fame,”zegt Kuneke stralend, “het liefst zou ik deze willen uitbreiden!”
“Ik doe tot nu toe alles zelf en ben twee zaterdagen per maand geopend. Nu het leven weer drukker is en er weer van alles op de planning staat, sta ik soms wel voor dilemma’s. Ik ga de komende tijd even uitvogelen hoe ik Parti Martini op praktisch gebied steviger kan neerzetten zodat het concept een mooie toekomst tegemoet kan gaan!”
Geschreven door: Ellemieke Kavsek
Wat hebben we genoten, dankjewel allemaal! Op naar de volgende Sustainable Moments!