PhiaCup duurzame menstruatie

PhiaCup: een einde aan eenmalig gebruik voor menstruatie

Sophia Peterson is oprichtster van ‘’Phia’’- een bedrijf voor duurzame vrouwelijke verzorgingsproducten dat zich inzet voor het maken van innovatieve milieuvriendelijke producten. Vorig jaar bracht zij de Phia Cup op de markt.  Phia Cup is een moderne versie van een menstruatie cup. De unieke eigenschappen, waaronder de dunne driehoekige vorm, de platte onderkant en een handig handvat, maken het gemakkelijk voor tampongebruikers om te switchen naar dit milieuvriendelijke alternatief. Hier willen we meer over weten!

Laten we beginnen bij het begin. Waarom heb je ‘’Phia’’ opgericht?

Ik heb een passie voor duurzaamheid en productdesign. Ik ben een bedrijf voor vrouwelijke verzorgingsproducten begonnen omdat het mijn missie is om innovatieve producten te maken die een verschil maken in het leven van mensen. Mijn doel met Phia is om verschillende innovatieve, milieuvriendelijke producten voor vrouwelijke verzorging te ontwikkelen, te beginnen met Phia Cup. De producten die ik creëer zijn duurzaam en producten die mensen echt nodig hebben, dus mijn werk geeft me veel voldoening.

En hoe is het idee voor de Phia Cup eigenlijk ontstaan?

Op de universiteit droomde ik ervan om ondernemer te worden. Mijn interesse in milieuvriendelijke producten is begonnen toen ik in het buitenland studeerde, in Boedapest, en een vriendin mij liet kennis maken met menstruatiecups. Ik vond ze erg intrigerend, maar moeilijk te gebruiken, dus schetste ik enkele ideeën die ik had om het ontwerp te verbeteren. Van daaruit ben ik prototypes gaan maken. Op basis van 100+ reviews van testers heb ik meerdere aanpassingen doorgevoerd voordat ik uitkwam bij het definitieve ontwerp.

Misschien wel het belangrijkste punt - hoe draagt ​​jouw product bij aan een betere wereld?

Veel producten voor eenmalig gebruik, zoals tampons, maandverband en inlegkruisjes, worden niet alleen in een overmatige hoeveelheid verpakking geleverd, maar veranderen na gebruik ook direct in afval. Gemiddeld gebruikt een vrouw in haar leven ongeveer 12.000 wegwerpproducten tijdens haar menstruatie, wat voor afval zorgt dat blijft bestaan tot ver na haar eigen bestaan. Bij Phia Cup is dit niet het geval. Phia heeft een duurzaam en veilig alternatief gecreëerd, waarbij de unieke eigenschappen de ‘’duw- en trekfunctie’’ nabootsten die tampongebruikers al gewend zijn. Phia Cup is tot 10 jaar herbruikbaar en verpakt in recyclebare papieren verpakkingen. Zelfs het bedankkaartje is gemaakt van groeipapier met lavendelzaadjes, zodat het geplant kan worden.

Dat is geweldig! Wat voor trends en ontwikkelingen binnen jouw branche mogen meer aandacht krijgen?

Wat heel gaaf is om te zien, is dat er vanuit de consument steeds meer vraag is naar duurzame producten. Op het gebied van persoonlijke verzorging groeit het aantal milieuvriendelijke producten waar mensen op kunnen overstappen. Voor de individu is dit een manier om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar ook bij bedrijven moeten grote veranderingen worden doorgevoerd. Bedrijven die geen ecologische producten verkopen, kunnen de eerste stap zetten door hun verpakkings- of productiepraktijken duurzamer te maken.

 

Wij zijn het hier helemaal mee eens!

Heeft dit interview jou geïnspireerd om over te stappen op duurzame menstruatie producten?

Neem dan een kijkje op de website of koop de Phia Cup bij The Read Shop aan de Reitdiephaven 247 in Groningen.