Voeding, geen vulling. Cheat je mee?

Jelmer, Yesser en Merlijn zijn de oprichters van Omni Bites. Alle drie komen ze uit Friesland en studeerden ze in Groningen. Echte Noorderlingen dus. Drie totaal verschillende types. Merlijn is sporter en foody, Yesser de visionaire creatieveling en Jelmer de man van getallen en een echte handyman. Wat hen verbindt? De passie voor eten. Maar daarnaast hebben ze nog veel meer ambities.

We spraken het bewuste drietal!

Hoe zijn jullie op het idee voor Omni Bites gekomen?

Omni Bites is ontstaan uit “Groene Kerst”: een traditie waar we sinds 2011 de vrienden samen brachten voor lekker eten en goede vibes. Wat begon met 5 pubers die nauwelijks konden koken, groeide uit tot een kerstdiner voor 20+ man. Yesser was altijd gastheer, maar een 3-gangen diner voor zoveel mensen werd een dure grap. “Entree” aan z’n vrienden vragen was Yesser fundamenteel op tegen dus bedacht hij een andere oplossing: merchandise.

Zo doken wij een paar dagen voor Groene Kerst alvast de keuken in om wat lekkers voor mee naar huis te maken. De eerste merch waren bonbons in een Space-X raket. Het jaar daarop maakten pepernoten in drie smaken en uiteindelijk RAW energy bites bij wijze van Paaseieren. Echt “Kerstig” was het niet altijd, maar voedzaam en lekker was het wel. Ook pakten we de marketing en promotie serieuzer aan. 

Onze kopers werden ook steeds enthousiaster. Toen we op een gegeven moment videoberichten binnenkregen met feedback als: “dit is echt super lekker” keken we elkaar aan. Het was tijd om deze hobby serieus te nemen met als uitgangspunt: Good Foods for Good Moods.

Waarom doen jullie dit en hoe draagt Omni Bites bij aan een betere wereld?

Voeding speelt een grote rol in ons dagelijkse leven. Goede voeding laat je goed voelen. Het houdt je scherp en energiek en helpt je om het beste uit jezelf te halen. Slechte voeding, daarentegen, maakt je sloom en vermoeid en kan op lange termijn tot allerlei gezondheidsproblemen leiden.

Toch wil je soms iets slechts eten, even “cheaten” om die snackbehoefte te vervullen.

Die behoeftes hebben wij ook. Maar snacken kan ook op een verantwoorde manier, door juiste ingrediënten combineren. Ook vinden we het belangrijk dat voeding je dagelijkse activiteiten ondersteunt.

Merlijn kickbokst al jaren. Om dat goed te kunnen doen is supplementering belangrijk, maar al die vieze supplementenpoeders en pillen werd hij niet blijer van. Waarom deze supplementen dan niet in je eten vóór en ná het trainen verwerken? Zo zijn de Endurance en Unwind ontstaan.

Yesser had juist focus nodig in zijn creatieve chaos en Jelmer is altijd druk en onderweg. Voor hen was het belangrijk dat het voedzaam én handig mee nemen is. Dus ontwikkelden we de Flow bar een goed vullende reep die je helpt focussen en concentreren.

Omni Bites maakt gezonde voeding en natuurlijke supplementering dus lekkerder, makkelijker én handiger. Zo draagt hun voeding niet alleen bij aan je welzijn en (sport)prestaties vandaag, maar ook op de langere termijn.

Wat is jullie persoonlijke sustainable moment?

We hebben alle 3 in de voedingssector gewerkt – bij de bakker, in restaurants en in melk- en worstenfabrieken. Overal werd er anders gewerkt en werd er wat anders gemaakt, maar toch liepen we alle 3 tegen hetzelfde aan: de gigantische hoeveelheid voedselverspilling wat simpelweg “waste” werd genoemd.

Dat moet anders.

En dat kan ook anders! Zo zagen wij een kans na een “semi-gefaalde” productie waarbij veel van onze repen uit elkaar vielen. Daar maakten onze klanten simpelweg een granola bowl van. Dit bracht ons op het idee om hier een volwaardig product van te maken: functionele Raw Granola – Rawnola – gemaakt van onze Raw bar productie “waste”.

Zo hebben we nu dus geen enkele voedselverspilling meer. Al ons “productieafval” wordt simpelweg verwerkt tot nieuwe producten. En als producten bijna over datum gaan, dan maken we dankbaar gebruik van het Too Good To Go platform. En als er zelfs dan nog wat overblijft? Dan eten we het natuurlijk lekker zelf op.

Wat komen jullie op SuMoFest laten zien en hoe past dit bij het thema Markt van de Toekomst?

In de toekomst gaan we onze voeding steeds meer personaliseren. Dat betekent dat je aan de ene kant krijgt wat jij lekker vindt, maar ook dat je voor ieder moment de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zien we nu vooral bij sporters, maar dit is minstens zo belangrijk bij oudere en zieke mensen en om te zorgen dat je langer fit en gezond blijft – “healthy ageing”.

Onze functionele voeding is daarin de eerste stap, want die hebben we specifiek ontworpen voor behoeftes die we allemaal hebben: langdurige energie, focus en concentratie en ontspanning en herstel.

Op de markt kun je dat natuurlijk niet alleen zien maar ook ervaren. Je kunt onze functionele repen – Omni Bars – proeven en we serveren Rawnola bowls voor de hongerige bezoeker.

Welke tips hebben jullie over voeding?

Focus je dieet op whole foods

Whole foods zijn producten die precies zijn wat je ziet: noten, eieren, bonen, fruit, groente, paddenstoelen, enzovoort. Daarbij weet je dus altijd wat je eet zonder dat je de ingrediënten hoeft te ontcijferen. Bovendien zijn whole foods niet voorverhit en bevatten ze dus nog al hun gezonde voedingsstoffen.

Eet en drink gefermenteerde producten

Bijvoorbeeld zuurkool, yoghurt, zuurdesembrood, kimchi, augurken, olijven of drankjes zoals kefir en kombucha. Het “ferment” van deze producten zorgt voor een gezonde darmflora. Deze zorgen voor goede opname van voedingsstoffen en spelen een belangrijke rol in je immuunsysteem en gemoedstoestand.

Eet langere periodes niet

Voeding geeft energie, maar het verteren ervan kost ook energie. Als je lichaam geen eten hoeft te verteren schakelt het over op vetverbranding – “ketose”. In ketose kan de aandacht en energie gebruikt worden voor “herstelwerkzaamheden”, waardoor je fit en gezond blijft.

Hiervoor moet je dus langere periodes niet eten. Bijvoorbeeld door “intermittent fasting”, waarbij je na het avondeten minstens 12 uren niks eet, of door simpelweg 4 uren tussen je maaltijden te houden.

Ook gezond snacken?

Kom langs zondag 18 september bij de Markt van de Toekomst, daar is Omni Bites present! Lukt je dat niet? Houd ze dan online in de gaten, ze zijn vast gauw weer eens in de buurt!