Wasmiddel zonder plastic fles, licht in gewicht én makkelijk te doseren

Wasmiddel in de vorm van wasstrips. Geen plastic fles, licht in gewicht én makkelijk te doseren. Boen wil grote impact gaan maken, met het mooie product wat we nu al aanbieden. Voor de toekomst zien we graag de productie nog dichterbij huis, om ook de kilometers transport te verminderen.

Waarom doen jullie wat jullie doen?

Als iedereen in Nederland wasstrips zou gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel, dan scheelt dat zo’n 70 miljoen plastic flessen per jaar!* We willen wasstrips zo toegankelijk mogelijk op de markt brengen (lees: betaalbaar en in de supermarkt) om zo een realistisch alternatief te bieden voor vloeibaar wasmiddel. Minder plastic in ons dagelijks leven, en uiteindelijk in de oceaan natuurlijk.

*We gaan hier uit van 2,5 was per week, x 52 weken, x ongeveer 18 miljoen Nederlanders, gedeeld door 30 wasjes per fles (en meestal zijn het er zelfs maar 20)

Waar zien jullie de grootste kans en uitdaging op het vlak van duurzaamheid?

Vaak is het goedkoper en makkelijker om niet duurzaam te leven. Als het ons lukt om een duurzame versie op de markt te brengen die ook nog eens beter en (uiteindelijk) goedkoper is dan het huidige vloeibare wasmiddel, dan kunnen we echt impact maken.

Hebben jullie nog handzame / makkelijke tips voor in het dagelijkse leven?

Een inkoppertje, maar geen vis eten. Wist je dat bijna de helft van het plastic in zee gedumpte visnetten zijn? Als we de plasticsoep willen aanpakken heeft het zeker zin om zelf minder plastic te gebruiken, maar geen vis eten (uit de industriële visserij…) is een super makkelijke manier om de zee wat liefde te geven.

We voelen ons heel goed bij hippe producten in een plasticvrije verpakking en wat zou het makkelijk zijn als we alleen maar met goede producten het klimaat konden redden. Helaas is dat niet zo want als je met je shampoobar vervolgens wel een half uur onder een warme douche gaan staan zijn je goede bedoelingen vrijwel teniet gedaan. Dus kijk naast goede producten ook waar de impact van jou gedrag zit: zet de temperatuur en tikkie lager en douche wat korter (scheelt ook weer op de energierekening).

Welke social accounts, podcasts, films, docu’s etc raden jullie aan?

Rixt: Seaspiracy. Regels voor internationale wateren zijn schaars, en controle onmogelijk. Toen ik dat zag in deze docu realiseerde ik me dat we niet moeten wachten op internationale overheden (duurt te lang) om voor onze zeeën te zorgen. We moeten minder plastic produceren wat überhaupt in de zee terecht komt, en minder vis eten om zo minder visnetten in de zee te hebben.

Dingena: The Salt of the Eart. Prachtige docu over het leven van Brazilliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Het leed van zijn werk over de ontbering van volkeren zorgt ervoor dat hij teruggrijpt naar de helende werking van de natuur en de schoonheid van onze aarde. Wat hij vervolgens doet om iets terug te doen voor die aarde verklap ik nog niet.

Play Video

Ook fan van Boen?

Het is tijd om met de kleine dingen te beginnen. Boen is daar een voorbeeld van. Dus hey! Bestel je eerste reeks nu nog!